Reuma se oli

 


Nivelreuma on krooninen autoimmuunitauti, jota Suomessa sairastaa noin 0,8 % aikuisista. 
Tauti voi alkaa missä iässä tahansa 
ja se päätti tulla kohdallani 30 vuoden kohdalla. Reuma tuntemuksia myös käsissä ja sen nivelissä, 
mutta jalat ovat pahimmat. 
Sen kyllä on saanut arjessa huomata. 
Yleisin sairastumisikä on 65–70 vuotta. Noin kaksi kolmasosaa sairastuneista on alle 65-vuotiaita ja potilaista kaksi kolmasosaa on naisia.


Nivelreumassa nivelten sisäkalvossa 
ja muissa rakenteissa on jatkuva autoimmuunireaktioon liittyvä tulehdustila, jossa tulehdussolut vaurioittavat omia kudoksia. 
Reaktion käynnistymisen 
syitä ei tiedetä.
Perinnöllinen alttius vaikuttaa taudin syntyyn: nivelreumaa sairastavan lähisukulaisella on muihin verrattuna ainakin kaksinkertainen sairastumisriski. 
Meidän suvussa tiedettii reuman olemassa olosta sillä edesmenneellä enolla, äidin siskon tytöllä ja isän serkkutytöllä nyt ainakin ja tietenkin se piti nyt 
meillekkin muuttaa. 
Kuinkas muutenkaan.


Nivelreuma alkaa useimmiten melko hitaasti, ja oireet voivat alussa olla lieviä ja vaihtelevia.
Ensimmäisenä sairastuvat yleensä varpaiden ja sormien pikkunivelet, joihin ilmaantuu aamujäykkyyttä, arkuutta ja turvotusta. Harvemmin tauti alkaa isommista nivelistä, kuten polvista tai kyynärpäistä. 
Joka minulle pääsi 
kuitenkin tapahtumaan. 
Tai eipä ihan tiedetä mistä se minun kohdallani on alkanut, sillä itsellä on monien vuosien ajan ollut kiputiloja käsissä ja sormissa, joten lääkärin mukaan reuma on voinut ilmetä jo aijemmin, mutta siihen ei olla kiinnitetty huomiota vaan on verrattu ammattitautiin, käsitöihin ja nivelrikkoiseen tapaturmapolveen. 


 Nivelreumalle ominaista on oireiden symmetrisyys, eli molempien käsien ja jalkojen nivelet sairastuvat suunnilleen samaan aikaan. Levossa tuntuva särky on epätavallista, mutta minulla sitä esiintyy joskus todella kovastikkin. Nivelreumaan voi liittyä 
yleisoireina väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja lievää kuumeilua, mutta kohdallani väsymys on myös kilpirauhasoire joten ei tästäkään tätä olisi arvannut.


Nivelreuma on ensisijaisesti monien nivelten tulehdussairaus. Taudin toteaminen perustuu lääkärin arvioon potilaan kertomista oireista ja tutkimuksessa todetuista nivelten arkuuksista ja turvotuksista. Laboratorioarvot voivat olla normaaleja varhaisessa nivelreumassa.
 Jos epäillään nivelreumaa, potilas ohjataan viipymättä erikoissairaanhoitoon reumatologian poliklinikalle. 
Näin tehtiin myös minun 
kohdallani lopulta. 
Molemmista polvista otettiin nestettä ja tungettiin kortisonipiikit. Oikean puoleiseen tulehtuneseen varpaaseen pistettiin myös kortisonipiikki 
joka sattui sikana. 
Nivelreuman lääkehoito aloitetaan erikoissairaanhoidossa heti kun diagnoosi on varma 
ja minulla se alkaa maanantaina 
pistos-ja lääkehoitona.
 Hoidon tavoite on tulehduksen rauhoittaminen ja potilaan täysi oireettomuus eli remissio
 3–6 kk:n kuluessa.


Monella nivelreumaa sairastavalla taudin kulku on vaihteleva eli vuosien ja vuosikymmenien aikana sairaudessa on parempia ja huonompia jaksoja.
Siitä kertoo tilastot joissa jopa 80 % varhaista nivelreumaa sairastavista potilaista ja suuri osa pitempäänkin sairastaneista saavuttaa oireettoman 
tai lähes oireettoman tilan jossakin vaiheessa elämää. 
Pitkäkestoisessa ja vaikeassa taudissa kehittyy nivelvaurioita jota voidaan ylläpitää  liikunnallisella 
kuntoutuksella ja apuvälineillä.
Tilastojen mukaan reumakirurgian tarve on viimeisten vuosikymmenien aikana selvästi vähentynyt tehokkaiden lääkehoitojen ansiosta. 
Nivelten puhdistusleikkauksia 
tarvitaan entistä harvemmin.

Näissä tunnelmissa kohti alkavaa viikonloppua ja kohti uudenlaista arkea.

- Satuliinia -

Kommentit