Joulukuun 9 luukku
                                               Rottien piparkakkumylläkkä


Pariisilaisen huippuravintolan ullakolla asui ruokaa rakastava rotta nimeltään Remy. Se maisteli mielellään makuhermoja helliviä aterioita, mutta kaikkein mieluiten se loihti niitä itse. Remy olikin mitä parhain kokki ja sen tiesi koko rottien klaani. Tänään koko rottajoukko tulisi Remyn luo opettelemaan leipomisen saloja. Oli joulukuu ja Remy halusi neuvoa, kuinka piparkakuista tulisi paitsi kauniita myös rapeita ja makoisia. Remy varmisti vielä kerran, että kaikki ainekset ja leipomistarvikkeet olivat esillä ja haki vielä komerosta pienet esiliinat. Samassa keittiöön tupsahtikin suuri joukko Remyn ystäviä ja perheenjäseniä.

"Nyt leivotaan!" Remyn veli Emile huudahti ja tarttui kaulimeen. Remy kuitenkin nappasi kaulimen sen hyppysistä ja komensi: "Ensin pestään käpälät ja sitten leivotaan."

Pesulla käytyään rotat alkoivat parveilla Remyn ympärillä. Ne kuuntelivat tarkasti Remyn ohjeita ja pian keittiössä oli päällä täysi tohina. Kananmunia raksauteltiin rikki, jauhot pölisivät ja siirappipurkki kellahti kumoon.

"Seis, seis, seis!" Remy huudahti kauhuissaan. Se ei ollut koskaan nähnyt moista sekamelskaa. Rotat jähmettyivät paikoilleen ja tuijottivat ihmeissään Remyä.
"Mitä jos leipoisimme rauhallisemmin?" Remy ehdotti. "Piparkakkutaikina on nyt valmiiksi kaulittu. Kuka haluaa painaa siihen muotilla kuvioita?"

Kaikki rotat nostivat käpälänsä pystyyn ja alkoivat kilvan muotoilla taikinasta mitä kummallisimpia piparkakkuja -rottia, kenkiä ja juustokimpaleita. Ennen kuin Remy ehti sanoa mitään, rotat koristelivat jo taideteoksiaan nonparelleilla ja tomusokerikuorrutteella. Emile taas herkutteli tunkemalla taikinanriekaleita suuhunsa.

"Ei, ei ja vielä kerran ei!" Remy huusi ja pudisteli päätänsä niin, että kokinhattu oli pudota.
Jälleen rotat hiljenivät ja vilkuilivat toisiinsa. "Leipominen on kivaa", joku rotista piipitti. "Niin on!" Muut myönsivät. "Eikö sinulla ole kivaa?"

Remy hämmästyi. Se oli tainnut olla hieman liian ankara. Tärkeintä oli, että ystävillä oli mukavaa ja ne pääsivät kerrankin keittiöön. "On minulla kivaa", Remy tuumasi ja nosti hassunkuriset piparkakut uuniin.

Pian ihana kardemumman tuoksu täytti keittiön ja rotat nuuskuttivat sitä riemuissaan. "Tehdäänkö seuraavaksi roskapöntön näköinen joulukakku?" Joku ehdotti.

Kun muut rotat hurrasivat mainiolle ajatukselle, Remy huokaisi. Se ei kuitenkaan voinut olla hymyilemättä. Nämä joululeivonnaiset se muistaisi ikuisesti. 

Kommentit