Joulukuun 8 luukku                                           Kadonneen joulusinfonian mysteeri

Eräänä talvisena iltana mestarietsivä Basil Hiiri viritteli viuluaan takkatulen äärellä. Joulukuinen ilta oli mitä mainioin hetki soittaa joululauluja kynttilän valossa ja nauttia leppoisasta tunnelmasta.
Basil Hiiri nosti viulun olalleen ja soitteli ylväästi jouluisen sävelmän ensinmäistä tahtia. Mutta silloin ovelta kuului koputusta.

"Mikäs nyt on hätänä?" Basil puuskahti, laski viulunsa koteloon ja kiiruhti avaamaan oven.

Kynnyksellä seisoi tunnettu säveltäjä herra Menuetti. Hänen viiksensä roikkuivat apeasti ja hiiriherra vaikutti muutenkin perin alakuloiselta. "Olen pulassa" hän sanoi.
"Siltä näyttää", Basil huokaisi. Rauhallinen ilta takkatulen ääressä oli mitä ilmeimmin peruttu. "Käy sisään ja kerro huolesi."

Pian herra Menuetti istui jo Basilin pehmoisella nojatuolilla kaakaokuppi käpälässään ja aloitti tarinansa. "Olen säveltänyt kaikkien aikojen joulusinfonian hiiriorkesterille, mutta nuotit varastettiin!" "Hmm, perin kummallista", Basil tuumasi. "Tunnen kuitenkin kaupungin kaikki lurjukset, eivätkä he ole kovin musikaalista väkeä. Milloin nuotit katosivat?"
"Pari päivää sitten", herra Menuetti vastasi. "Muistan sen hyvin. Tulin juuri postista ja päätin viimeistellä sinfonian, mutta nuotit eivät olleet enää flyygelin päällä."
"Vai että pari päivää sitten?" Basil toisti ja näytti oivaltaneen jotakin. Hän säntäsi nuottitelineelle ja alkoi selata nuottipinoa.

Hetken aikaa kuului vain paperien rapinaa, mutta sitten Basil löysi etsimänsä. "Ha-haa! Sattuuko sinfonia olemaan nimeltään "Hiirten joulusinfonia?"
"Sattuupa hyvinkin!", herra Menuetti vastasi innoissaan. "Joko siis ratkaisit kadonneen joulusinfonian mysteerin?"
"Ratkaisiin hyvinkin!" Basil vastasi. "Pyysin sinulta joululaulujen nuotteja ja ne tulivat postissa tänään. Aloin juuri soittaa ensinmäistä sävelmää, kun koputit oveeni. Kun kerroit, mitä oli tapahtunut, arvasin, että olit vahingossa lähettänyt joululaulujen lisäksi minulle myös sinfonian."

"Olinpa hajamielinen" Menuetti hämmästeli.
"Mutta nyt kun nuotit löytivät, niin mitä jos soittaisin sinulle sinfonian alkua? Haluan kuulla, mitä olet siitä mieltä!"

Ja niin Basil tarttui viuluun ja kajautti ilmoille Hiirten joulusinfonian ensinmäisen sävelmän. Edessä oli sittenkin rauhallinen ilta jouluisissa tunnelmissa.

Kommentit